Τη Δευτέρα, 05/12/2022, προσκεκλημένος του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT& Προηγμένες Τεχνολογίες» του Παν. Πειραιώς ήταν ο κ. Mathew Baldwin, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, προσκεκλημένος του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, IoT& Προηγμένες Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς ήταν ο κ. Mathew Baldwin, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας (DG ENER), στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Mathew Baldwin, στην διάλεξη του ανέλυσε το σχέδιο υλοποίησης του σχεδίου REPowerEU, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με παράλληλη αύξηση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής διαχείρισης και αποδοτικότητας, η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των ψηφιακών τεχνολογιών. Επιπλέον, ανέπτυξε την σπουδαιότητα της Αποστολής των 100 κλιματικά Ουδέτερων και έξυπνων πόλεων μέχρι το 2030.

Τον κ. Mathew Baldwin προλόγισε ο Καθηγητής και Διευθυντής του ΠΜΣ, κ. Δημήτριος Δ. Βέργαδος και η Διδάσκουσα κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη, ενώ στη συζήτηση παρευρέθηκε διαδικτυακά. κατόπιν πρόσκλησης του ΠΜΣ, ο κ. Χρύσσης Νικολαίδης, Μέλος του EU Mission Board για την Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις, από και προς τους πολίτες μέχρι το 2030». Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε συζήτηση με του φοιτητές του ΠΜΣ

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο www.cs.unipi.gr/dcsciot .

Ο Matthew Baldwin διορίστηκε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη DG ENER, το τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την 1η Ιουνίου 2022. Εκεί είναι υπεύθυνος για την Task Force Energy Platform που στοχεύει να τερματίσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό. Υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περισσότερα από 20 χρόνια. Προηγουμένως ήταν Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο DG MOVE για 6 χρόνια, όπου διηύθυνε την αποστολή Horizon Europe Mission της Επιτροπής για 100 Climate Neutral and Smart Cities έως το 2030, και υπηρέτησε επίσης ως συντονιστής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Προηγουμένως ήταν Διευθυντής για την Αεροπορία στo DG MOVE και Διευθυντής Πρόσβασης στην Αγορά στo DG Trade. Eίναι επίσης Επίκουρος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο LUISS Guido Carli, Ρώμη, Ιταλία. Υπηρέτησε στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Barroso από το 2007-9 ως Σύμβουλος σε θέματα ενέργειας, κλιματικής αλλαγής, εμπορίου και ανάπτυξης. Διετέλεσε Αναπληρωτής Chef de Cabinet στον Επίτροπο Lamy από το 1999-2004 και Chef de Cabinet στον Επίτροπο Hill από το 2014-16. Τα κύρια επαγγελματικά του ενδιαφέροντα είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και η κλιματική αλλαγή. Είναι ιταλικής και βρετανικής υπηκοότητας και έχει δύο μεγάλους γιους. Είναι παθιασμένος με τις πόλεις και τις δυνατότητές τους να ηγηθούν στην κλιματική αλλαγή και είναι δεινός αλλά όλο και πιο αργός ποδηλάτης.