Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου η Εναρκτήρια Εκδήλωση της νέας Έδρας της UNESCO με τίτλο “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”.
Η Έδρας της UNESCO απονεμήθηκε στο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες & Υπηρεσίες», με επικεφαλής τον Καθηγητή Δημήτριο Δ. Βέργαδο. Διευθυντή του Εργαστηρίου και Διευθυντή του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Πρόκειται για σημαντική διάκριση, καθώς αποτελεί την πρώτη Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) που απονέμεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Σκοπός της Έδρας είναι η δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Κέντρου Καινοτομίας και Αριστείας και η συμβολή της στη δημιουργία βιώσιμων ανθρωποκεντρικών έξυπνων πόλεων και στην αναζωογόνηση της πολιτιστικής ζωής αυτών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με συμμετέχοντες εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, προσωπικότητες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που συμμετείχαν τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακή, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ πορσέλκυσε νέους ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Την Εναρκτήρια Εκδήλωση χαιρέτησαν ο Καθηγητής Δημήτριος Δ. Βέργαδος, Κάτοχος της Έδρας της UNESCO και Διευθυντής του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO εκ μέρους του Υπ. Εξωτερικών, η κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η κα Gulnara Roll, Secretary to the Committee on “Urban Development, Housing, Land Management”, εκ μέρους του United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), Geneva, Switzerland, o Αν. Καθηγητής κ. Σπυρίδων Ρουκανάς, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Στο πλαίσιο της Εναρκτήριας Εκδήλωσης της Έδρας UNESCO διοργανώθηκαν δύο πάνελ σε δύο θεματικές περιοχές με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις μέρες μας.
Το πρώτο πάνελ είχε θέμα: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές: Πέτρος Βαρελίδης (PhD), Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος – Δημήτριος Ψυχογυιός, Αντιπρόεδρος Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοδότησης & Επενδύσεων, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς – Ευάγγελος Βάγιας (PhD), Technology & Digital Transformation Director, DEMO S.A. Φαρμακευτική Βιομηχανία – Σταύρος Παπαπαναγιώτου (PhD), Γενικός Διευθυντής Internet Business Hellas – Βασίλειος Σκληρός, Συνιδρυτής της εταιρείας Hellenic Drones.
Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ: ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές, Καθηγητής Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Δικηγόρος, Δίκαιο Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, DTK Law Firm – Κωνσταντίνα Σιούντρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, Διδάσκουσα του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO – Antony Cassano, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, UNISYSTEMS S.A.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, αφού συνεχάρη τον Καθηγητή κ. Δ. Βέργαδο για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, τόνισε τη δέσμευσή της για στενή συνεργασία και υπογράμμισε την σημασία της νέας Έδρας, η οποία συνδέεται άμεσα με τις μελλοντικές δράσεις της Επιτροπής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε ότι η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO αποτελεί πυλώνα στήριξης της Έδρας.
Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Υφυπουργός κα Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε την πλήρη υποστήριξη του Υπουργείου στην εν λόγω πρωτοβουλία. Σημείωσε ότι το αντικείμενο της Έδρας της UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καθώς και ότι το έργο της Έδρας θα αποτελέσει σημαντική συνεισφορά, τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης, όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών για τη δημιουργία σύγχρονων πόλεων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.
Η κα GulnaraRoll, εκπρόσωπος της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (United Nations Economic Commission for Europe) με έδρα τη Γενεύη, επισήμανε τη στενή συνεργασία της Έδρας της UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”, με την UNECE και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, μίλησε για τις προγραμματιζόμενες κοινές δράσεις και τόνισε τη συμμετοχή της Έδρας στη Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τις Έξυπνες Πόλεις. Παράλληλα, προσκάλεσε τον κάτοχο της Έδρας UNESCO Καθηγητή κ. Δ.Δ. Βέργαδο στο ερχόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ Δημάρχων.
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Σπυρίδων Ρουκανάς, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της απονομής της Έδρας UNESCO για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς πρόκειταιγια σημαντική διάκριση που αναβαθμίζει τη θέση του Πανεπιστημίου στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και στο πλαίσιο των πάνελ, εξέχοντες ομιλητές εξέφρασαν την στήριξή τους στην Έδρα, τονίζοντας τη σημασία της.
Ο κος Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τονίζοντας τη στήριξη του Υπουργείου στις δράσεις της Έδρας, ανέλυσε τη σημασία της Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας τις δράσεις ψηφιακής μετάβασης του Υπουργείου με τη συλλογή δεδομένων, ενώ ανέφερε και τη σημασία της μετάβασης σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
O Αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Δημήτριος Ψυχογυιός, τόνισε τη σημασία της Έδρας UNESCO στην προώθηση της έρευνας, ενώ σημείωσε ότι η Έδρα θα αποτελέσει ορμητήριο καινοτομίας, στο πλαίσιο της αστικής ανάπτυξης και της βιώσιμης κινητικότητας με αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα των πόλεων. Σημείωσε επίσης, ότι η Έδρα πρόκειται για κόμβο εκπαίδευσης όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των συναφών οικονομικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Από τη DEMO S.A. Βιομηχανία Φαρμάκων, ο Διευθυντής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Μετάβασης, κ. Ευάγγελος Βάγιας, παρουσιάζοντας εν συντομία την εταιρία, αναφέρθηκε στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας μέσω των επενδύσεων της, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και στις προτεραιότητες που αυτή έχει θέσει με στόχο την μετατροπή σε “Έξυπνη Φαρμακοβιομηχανία” (“Smart Pharma”). Η επένδυση της εταιρίας με την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου εργοστασίου στην Τρίπολη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου η Τεχνολογία και η Βιομηχανία συμμετέχουν στη δημιουργία συγχρόνων Βιώσιμων Οικοσυστημάτων στην επαρχία, ένα στόχο όπου η νέα αυτή έδρα UNESCO μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά.
Ο κ. Σταύρος Παπαπαναγιώτου, Γενικός Διευθυντής της Internet Business Hellas, περιγράφοντας τα πεδία δραστηριοποίησης της εταιρείας, τόνισε ότι η Έδρα UNESCOθα συμβάλει στη βελτίωση της προσβασιμότητας, της χρηστικότητας και της ασφάλειας της πόλης, καθώς και στην αναζωογόνηση της πολιτιστικής ζωής των πόλεων.
Ο κ. Βασίλειος Σκληρός, συνιδρυτής της Hellenic Drones, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας μέσω της αξιοποίησης των drone. Μεταξύ άλλων, ανέλυσε πεδία δράσης της βιώσιμης αστικής εναέριας κινητικότητας με τη χρήση drone, καθώς επίσης τόνισε τη σημασία της χρήσης drone και στην αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων.
Ο κ. Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής Πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διδάσκων και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επικεντρώθηκε στα θέματα σχετικά με τη σύλληψη, την έκφραση και την αντίληψη της μορφολογίας του αστικού χώρου. Επίσης, τόνισε τη σημασία της αστικής ανάπλασης, την προβολή του πολιτισμού και αναφέρθηκε στη μακροχρόνια συνεργασία του με τον κάτοχο της έδρας της UΝΕSCO, κ. Βέργαδο.
Ο νομικός κ. Κωνσταντίνος Καρατσώλης, με ειδίκευση στο Δίκαιο Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του DTK Law Firm, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ανάγκη για την ύπαρξη σύγχρονων οικοσυστημάτων, αλλά και το ρόλο του ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Έδρας της UNESCOστο παγκόσμιο περιβάλλον.
Από τη UNISYSTEMS S.A. ο κ. Antony Cassano, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Επικεφαλής iQnovus-Κέντρου Καινοτομίας του Ομίλου Quest αναφέρθηκε στις δράσεις της εταιρείας και επισήμανε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στο έργο του εργαστηρίου και την ανάγκη για συνεργασία σε θέματα καινοτομίας.
Η κα Κωνσταντίνα Σιούντρη, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διδάσκουσα του Π.Μ.Σ. «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας της UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”, παρουσίασε τη σχέση βιώσιμης ανάπτυξης και Έξυπνων Πόλεων, περιγράφοντας παραδείγματα καλών πρακτικών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ευρώπη, τονίζοντας την σημασία της Κλιματικής ουδετερότητας των πόλεων και επισημαίνοντας ότι πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν το περιβάλλον, η οικονομία, η κοινωνία αλλά και ο πολιτισμός.
Ο Καθηγητής κ. Δ.Δ. Βέργαδος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, επισήμανε ότι σκοπός της Έδρας είναι να συμβάλλει εκπαιδευτικά, ερευνητικά και συμβουλευτικά στην ήπια ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο αστικό περιβάλλον, παρέχοντας νέες υπηρεσίες στην προώθηση βιώσιμων και έξυπνων πόλεων, κλιματικά ουδέτερων οικοσυστημάτων και στη βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της σημαντικότητας και της συμβολής της Έδρας της UNESCO “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources” στη δημιουργία βιώσιμων ανθρωποκεντρικών έξυπνων πόλεων προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη.