studies
M.Sc. in "Advanced Informatics and Computing Systems - Software Development and Αrtificial Intelligence"
3 ημέρες ανά εβδομάδα απογευματινές ώρες!
Δυνατότητα online παρακολούθησης μαθημάτων!
Overview
The Department of Informatics of the University of Piraeus will operate from the academic year 2018-2019 a Postgraduate Program entitled "Advanced Informatics and Computing Systems - Software Development and Αrtificial Intelligence" (Master of Science (M.Sc.) in Advanced Informatics and Computing Systems - Software Development and Αrtificial Intelligence) according to the provisions and Articles of Law 4485/2017.
The Postgraduate Programme awards a Master of Science (M.Sc.) Degree in "Advanced Informatics and Computing Systems - Software Development and Αrtificial Intelligence" at the following Tracks:
Η Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό τομέα της Πληροφορικής. Η εξάπλωση της χρήσης των υπολογιστών σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των επιπέδων μόρφωσης και επαγγελμάτων έχει καταστήσει τη διεπαφή με το χρήστη εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία οποιουδήποτε λογισμικού. Επιπροσθέτως, η πολυπλοκότητα των λειτουργιών του λογισμικού καθώς και η υπερπληροφόρηση από το Διαδίκτυο, η οποία μέσω λογισμικού, περνάει στον τελικό χρήστη δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες για πιο ευέλικτο και αποδοτικό σχεδιασμό των συστημάτων διεπαφής με τους χρήστες.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις από το χώρο της Τεχνολογίας Λογισμικού σχεδόν το μισό λογισμικό σε συστήματα που αναπτύσσονται σήμερα και 37-5°% των προσπαθειών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής λογισμικού συνδέονται με τα συστήματα διεπαφής με τους χρήστες. Γι αυτό το λόγο, προβλήματα και μέθοδοι από την περιοχή της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή επηρεάζουν ολόκληρη την διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού σε τεράστιο βαθμό και αντίστροφα.
Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα η κατεύθυνση «Ευφυείς Τεχνολογίες Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή» έχει ως στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών στις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή οι οποίες χρησιμοποιούν τις ευφυείς τεχνολογίες για την ανάπτυξη ευέλικτων και εξατομικευμένων συστημάτων διεπαφής με τους χρήστες. Η κατεύθυνση έχει διαμορφωθεί με την προοπτική να εκπαιδεύσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στα σύγχρονα αυτά θέματα ώστε να καλύψουν παράλληλα δύο στόχους:
❖ Την άρτια ειδίκευση των φοιτητών για την αγορά εργασίας στο χώρο της ανάπτυξης λογισμικού.
❖ Την προσέγγιση των θεμάτων αιχμής στην έρευνα και τεχνολογία, που θα επιτρέψει στους φοιτητές την περαιτέρω ενασχόλησή τους με τα θέματα αυτά σε ερευνητικό επίπεδο.
Η κατεύθυνση «Προηγμένες Τεχνολογίες Ανάπτυξης Λογισμικού» στοχεύει στην ανάπτυξη λογισμικού το οποίο εξυπηρετεί σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις του προγραμματισμού. Περιλαμβάνει τα πεδία της ανάπτυξης λογισμικού στοχευμένου στον παγκόσμιο ιστό, λογισμικό ανάπτυξης εφαρμογών για τις νέες “έξυπνες” κινητές συσκευές (smartdevices, smartphones), το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο της Υπολογιστικής Νέφους (Cloud Computing), καθώς και τον ασφαλή προγραμματισμό. Τα παραπάνω πεδία αποτελούν πλέον σημαντικές νέες κατευθύνσεις στην επιστήμη της Πληροφορικής, αναπτύσσονται και εξελίσσονται με συνεχείς αυξανόμενους ρυθμούς, εξυπηρετώντας ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος θα έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τα μαθήματα της κατεύθυνσης «Προηγμένες Τεχνολογίες Ανάπτυξης Λογισμικού», θα είναι γνώστης θεμάτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς θα αποκτήσει το απαραίτητο θεωρητικό και προγραμματιστικό υπόβαθρο για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Θα διαθέτει τα εφόδια για να αναπτύξει λογισμικό στοχευμένο στις τρέχουσες αλλά και στις μελλοντικές εξελίξεις της Πληροφορικής.
Η κατεύθυνση αυτή στοχεύει στην εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε υψηλά προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για τις οποίες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον παγκοσμίως.
Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που επιτρέπουν στις μηχανές να εκτελούν εργασίες που συνήθως απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η μετάφραση γλωσσών, η αναγνώριση εικόνων και η λήψη αποφάσεων.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η ασαφής λογική, το blockchain και η εμπειρία χρήστη είναι όλα σημαντικά στοιχεία των σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί για τη δημιουργία πιο αποδοτικών, ασφαλών και εξατομικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την εμπειρία χρήστη.
Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα μαθημάτων καλύπτει απαραίτητες πτυχές της τεχνολογίας που οδηγούν στην ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Η μηχανική μάθηση και η βαθιά μάθηση είναι υποσύνολα της τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνονται στην εκπαίδευση των μηχανών από δεδομένα ώστε να βελτιώνουν την απόδοσή τους με τον χρόνο. Η ασαφής λογική είναι ένα μαθηματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και της ασάφειας και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εφαρμογές που συνδέονται με την ανθρώπινη κρίση, όπως οι ιατρικές διαγνώσεις ή η αξιολογήσεις κίνδυνου πίστωσης. Το blockchain είναι μια τεχνολογία κατανεμημένου καταμερισμού που επιτρέπεις ασφαλείς, αποκεντρωμένες συναλλαγές χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσων φορέων.
Οι μικρουπηρεσίες είναι ένα πρότυπο αρχιτεκτονικής λογισμικού όπου οι εφαρμογές αναπτύσσονται ως συλλογή από μικρές, ανεξάρτητες υπηρεσίες που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των διεπαφών (API). Όταν οι μιρκουπηρεσίες συνδυάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία έξυπνων εφαρμογών που είναι υψηλά κλιμακούμενες, ευέλικτες και αποδοτικές. Η εμπειρία χρήσης (UX) είναι η διαδικασία σχεδιασμού ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι εύχρηστα, αποδοτικά και ευχάριστα στη χρήση.
Last News