studies

Master Degree (M.Sc.) in "Informatics"

Διεύθυνση, Διδάσκοντες και Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι

Το ΠΜΣ Πληροφορική διευθύνεται από έναν Διευθυντή/ Διευθύντρια μεταξύ των Καθηγητών του Τμήματος Πληροφορικής και ορίζεται και ο Αναπληρωτής Διευθυντής/ Διευθύντρια, όπως προβλέπει ο νόμος. Στο ΠΜΣ «Πληροφορική» διδάσκουν οι περισσότεροι από τους Καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι είναι όλοι Διδάκτορες Πληροφορικής ή/και αναγνωρισμένοι επιστήμονες Πληροφορικής. Παράλληλα, οι Teaching Staff αναλαμβάνουν την καθοδήγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών, ως Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι. Ειδικότερα, στην αρχή κάθε εξαμήνου, διοργανώνεται εσπερίδα παρουσίασης όλων των μαθημάτων επιλογής από τους διδάσκοντες, οι οποίοι επιλύουν τις απορίες των μεταπτυχιακών φοιτητών. Παράλληλα, ορίζεται ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος για κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια, ώστε να καθοδηγηθεί καλύτερα στην πορεία του ΠΜΣ σχετικά με το ποια μαθήματα επιλογής είναι πιο κατάλληλα για το δικό του/της υπόβαθρο και για τους στόχους που έχει. Στο 4ο εξάμηνο σε εσπερίδα παρουσίασης παρουσιάζονται και θέματα μεταπτυχιακών διατριβών, ενώ και πάλι οι Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ του ΠΜΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΒΙΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
Η Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου είναι μέλος ΔΕΠ. Είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πληροφορική» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα (2007-2023) και ιδρυτικό μέλος. Είναι Διευθύντρια του θεσμοθετημένου ερευνητικού εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού. Αποτελεί την συν-ιδρύτρια και συν-επιμελήτρια των βιβλιοσειρών «LEARNING AND ANALYTICS IN INTELLIGENT SYSTEMS» και «ARTIFICIAL INTELLIGENCE-ENHANCED SOFTWARE AND SYSTEMS ENGINEERING» του κορυφαίου επιστημονικού εκδοτικού οίκου SPRINGER. Είναι ο συν-ιδρύτρια και συν-προεδρεύουσα της επιτροπής καθοδήγησης του σημαντικού ετήσιου διεθνούς συνεδρίου INFORMATION, INTELLIGENCE, SYSTEMS AND APPLICATIONS, τα πρακτικά του οποίου εκδίδει ο κορυφαίος επιστημονικός οίκος IEEE.

Ως προς την εκπαίδευσή της, απέκτησε το Master of Science από το University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου της Μεγάλης Βρετανίας και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το University of Sussex της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το πρώτο της πτυχίο το έλαβε από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει επιμελήτρια (editor) σε 15 διεθνείς συλλογικούς τόμους βιβλίων και 20 Proceedings Διεθνών Συνεδρίων. Έχει συγγράψει 4 βιβλία και 6 μονογραφίες οι οποίες έχουν εκδοθεί από το διεθνή ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο Springer. Είναι συγγράψει περισσότερες από 400 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους βιβλίων ή πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα της ΓΓΕΤ, του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης διατελέσει αξιολογήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΓΓΕΤ, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστραλίας κ.λπ.

Διετέλεσε Γενική Πρόεδρος / Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής / Προσκεκλημένη Ομιλήτρια σε περισσότερα από 30 διεθνή συνέδρια υψηλού κύρους με πιο πρόσφατα το 14th IEEE Intelligent Information Systems and Applications 2023 (Γενική συν-Πρόεδρος), το 35th IEEE International Conference on Software Engineering Education and Training (CSEE&T 2023), ΤΟΚΥΟ, JAPAN (Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια), το 23rd Annual ACM Conference on Innovation and Technology in Computer Science Education, ITiCSE 2018, Larnaca, Cyprus, (Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια), το 29th ΙΕΕΕ International Conference on Tools with Artificial Intelligence 2017, Boston, USA (Program Chair).

Διετέλεσε Editor-in Chief για Computer Science του διεθνούς περιοδικού SpringerPlus και Associate Editor του διεθνούς περιοδικού Knowledge and Information Systems.

Έχει επιβλέψει 12 διδάκτορες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά επιτυχώς και πολλοί εξ αυτών ακολουθούν ήδη επιτυχή ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελληνικά ΑΕΙ.

Διδάσκει στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, επί σειρά ετών, τα μαθήματα Τεχνολογία Λογισμικού, Σύγχρονα Θέματα Τεχνολογίας Λογισμικού και Λογισμικό Κινητών Συσκευών, Εκπαιδευτικό Λογισμικό, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή, Γλώσσες Προγραμματισμού και Μεταγλωττιστές, Τεχνολογίες Εξατομίκευσης Λογισμικού, Μοντελοποίηση Χρηστών, Προσαρμοστικά Συστήματα Διδασκαλίας.

Έχει λάβει τιμητικό βραβείο από την UNESCO για την εξέχουσα συνεισφορά της στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Έχει λάβει βραβεία καλύτερων εργασιών σε διεθνή έγκριτα συνέδρια. Ακόμα έχει λάβει δύο φορές το 1ο βραβείο από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις πολυπληθέστερες ποιοτικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συνεισφέρει στη διεθνή Ακαδημαϊκή προβολή του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς, σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό εργαλείο της Μicrosoft Academic Search, που αναλύει τα δεδομένα από 262.751.231 συγγραφείς, η ίδια κατατάσσεται 1η συγγραφέας στην παγκόσμια κατάταξη (ως προς τις ετεροαναφορές) και 2η ως προς τις δημοσιεύσεις στην επιστημονική περιοχή «Εκπαιδευτικό Λογισμικό» με συνακόλουθη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ακόμα, η ίδια κατατάσσεται 1η συγγραφέας στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις δημοσιεύσεις στις επιστημονικές περιοχές «Κινητά Συγγραφικά Εργαλεία», «Προσαρμοστική διδασκαλία», «Λογισμικό Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών», «Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Εικονικής Πραγματικότητας», «Συναισθηματική Υπολογιστική δύο μέσων», «Ευφυής βοήθεια», «Βοήθεια αυτόματης συλλογιστικής», «Κύκλος ζωής λογισμικού RUP» με συνακόλουθες διακρίσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως πρώτου κορυφαίου Πανεπιστημίου παγκοσμίως ή στις πρώτες θέσεις στις περιοχές αυτές. Επιπροσθέτως, στην παγκόσμια κατάταξη η ίδια συγκαταλέγεται στους 40 κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Πολυμέσα», ως προς τις δημοσιεύσεις (από 979.432 δημοσιεύσεις, 8.626.011 ετεροαναφορές, 1.600.000 συγγραφείς), συγκαταλέγεται στους 50 κορυφαίους επιστήμονες ως προς τις δημοσιεύσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Συστήματα Διεπαφής με τους χρήστες» (από 176.156 δημοσιεύσεις, 3.462.738 ετεροαναφορές) και ακόμα συγκαταλέγεται στους 65 κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή» (από 538.396 δημοσιεύσεις, 6.497.244 ετεροαναφορές). Η ίδια συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων 2% επιστημόνων Τεχνητής Νοημοσύνης με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη ( Ioannidis, J. P., Boyack, K. W., & Baas, J. (2020) και (2022) “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”, PLoS Biology, 18(10), e3000918).

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του ΠΜΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος έλαβε το δίπλωμα του Μηχανικού Υπολογιστών από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1993 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική από το ίδιο τμήμα το 2000. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά με γνωστικό αντικείμενο «Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν παράλληλους και κατανεμημένους αλγόριθμους, κινητή υπολογιστική, αλγοριθμικά θέματα δικτύων αισθητήρων, καθώς και αλγοριθμικές τεχνικές για προβλήματα βελτιστοποίησης. Είναι επίσης Έμπειρος Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά αναγνωρισμένων διεθνών συνεδρίων, σε εκδοτικούς οίκους όπως ΙΕΕΕ, Springer, Elsevier, Wiley, ACM. Έχει επίσης δημοσιεύσει και 7 κεφάλαια σε βιβλία πάλι γνωστών εκδοτικών οίκων. Έχει διατελέσει μέλος τεχνικής επιτροπής προγράμματος σε πολλά αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια, μέλος της ομάδας επιμελητών (Editorial Board) σε δύο γνωστά διεθνή περιοδικά, κριτής άρθρων σε επίσης γνωστά διεθνή περιοδικά, προσκεκλημένος επιμελητής σε 4 τεύχη περιοδικών ενώ είναι εκδότης και ενός συλλογικού τόμου δημοσιευμένου στη Springer. Τέλος, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Ελληνικό Δημόσιο.
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ του ΠΜΣ
Καθηγητές (κατ’ αλφαβητική σειρά)
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΕΡΓΑΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο Δημήτριος Βέργαδος είναι Καθηγητής, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ψηφιακού Πολιτισμού, Έξυπνων Πόλεων, Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Υπηρεσιών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), κάτοχος της Έδρας της UNESCO: “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην περιοχή των Δικτύων Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Ασύρματων και Κινητών Επικοινωνιών, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών, Έξυπνων Τεχνολογιών, Cloud Computing, Επεξεργασίας και Ανάλυσης Ψηφιακών Εικόνων, Βιώσιμων Οικοσυστημάτων και Έξυπνων Πόλεων, Διαχείρισης Ψηφιακού Πολιτισμικού Περιεχομένου, Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ρυθμιστικών και Κανονιστικών Θεμάτων.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητάς του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συνέδρια και βιβλία.

Έχει διατελέσει επιμελητής έκδοσης διεθνών περιοδικών (co-Editor, member of the Editorial Board), πρόεδρος προγράμματος συνεδρίων (Program Chair), μέλος σε πολλές τεχνικές επιτροπές προγράμματος (TPC) διεθνών συνεδρίων, κριτής άρθρων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος και αξιολογητής σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές και οργανισμούς.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
ΒΙΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
Η Καθηγήτρια Μαρία Βίρβου είναι Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου είναι μέλος ΔΕΠ. Είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Πληροφορική» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα (2007-2023) και ιδρυτικό μέλος. Είναι Διευθύντρια του θεσμοθετημένου ερευνητικού εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού. Αποτελεί την συν-ιδρύτρια και συν-επιμελήτρια των βιβλιοσειρών «LEARNING AND ANALYTICS IN INTELLIGENT SYSTEMS» και «ARTIFICIAL INTELLIGENCE-ENHANCED SOFTWARE AND SYSTEMS ENGINEERING» του κορυφαίου επιστημονικού εκδοτικού οίκου SPRINGER. Είναι ο συν-ιδρύτρια και συν-προεδρεύουσα της επιτροπής καθοδήγησης του σημαντικού ετήσιου διεθνούς συνεδρίου INFORMATION, INTELLIGENCE, SYSTEMS AND APPLICATIONS, τα πρακτικά του οποίου εκδίδει ο κορυφαίος επιστημονικός οίκος IEEE.

Ως προς την εκπαίδευσή της, απέκτησε το Master of Science από το University College London του Πανεπιστημίου του Λονδίνου της Μεγάλης Βρετανίας και το Διδακτορικό Δίπλωμα από το University of Sussex της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το πρώτο της πτυχίο το έλαβε από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει διατελέσει επιμελήτρια (editor) σε 15 διεθνείς συλλογικούς τόμους βιβλίων και 20 Proceedings Διεθνών Συνεδρίων. Έχει συγγράψει 4 βιβλία και 6 μονογραφίες οι οποίες έχουν εκδοθεί από το διεθνή ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο Springer. Είναι συγγράψει περισσότερες από 400 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους βιβλίων ή πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα της ΓΓΕΤ, του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης διατελέσει αξιολογήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΓΓΕΤ, του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας Κύπρου, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, της Αυστραλίας κ.λπ.

Διετέλεσε Γενική Πρόεδρος / Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής / Προσκεκλημένη Ομιλήτρια σε περισσότερα από 30 διεθνή συνέδρια υψηλού κύρους με πιο πρόσφατα το 14th IEEE Intelligent Information Systems and Applications 2023 (Γενική συν-Πρόεδρος), το 35th IEEE International Conference on Software Engineering Education and Training (CSEE&T 2023), ΤΟΚΥΟ, JAPAN (Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια), το 23rd Annual ACM Conference on Innovation and Technology in Computer Science Education, ITiCSE 2018, Larnaca, Cyprus, (Προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια), το 29th ΙΕΕΕ International Conference on Tools with Artificial Intelligence 2017, Boston, USA (Program Chair).

Διετέλεσε Editor-in Chief για Computer Science του διεθνούς περιοδικού SpringerPlus και Associate Editor του διεθνούς περιοδικού Knowledge and Information Systems.

Έχει επιβλέψει 12 διδάκτορες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά επιτυχώς και πολλοί εξ αυτών ακολουθούν ήδη επιτυχή ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελληνικά ΑΕΙ.

Διδάσκει στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, επί σειρά ετών, τα μαθήματα Τεχνολογία Λογισμικού, Σύγχρονα Θέματα Τεχνολογίας Λογισμικού και Λογισμικό Κινητών Συσκευών, Εκπαιδευτικό Λογισμικό, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου- Υπολογιστή, Γλώσσες Προγραμματισμού και Μεταγλωττιστές, Τεχνολογίες Εξατομίκευσης Λογισμικού, Μοντελοποίηση Χρηστών, Προσαρμοστικά Συστήματα Διδασκαλίας.

Έχει λάβει τιμητικό βραβείο από την UNESCO για την εξέχουσα συνεισφορά της στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Έχει λάβει βραβεία καλύτερων εργασιών σε διεθνή έγκριτα συνέδρια. Ακόμα έχει λάβει δύο φορές το 1ο βραβείο από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις πολυπληθέστερες ποιοτικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει συνεισφέρει στη διεθνή Ακαδημαϊκή προβολή του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθώς, σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό εργαλείο της Μicrosoft Academic Search, που αναλύει τα δεδομένα από 262.751.231 συγγραφείς, η ίδια κατατάσσεται 1η συγγραφέας στην παγκόσμια κατάταξη (ως προς τις ετεροαναφορές) και 2η ως προς τις δημοσιεύσεις στην επιστημονική περιοχή «Εκπαιδευτικό Λογισμικό» με συνακόλουθη διάκριση για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ακόμα, η ίδια κατατάσσεται 1η συγγραφέας στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις δημοσιεύσεις στις επιστημονικές περιοχές «Κινητά Συγγραφικά Εργαλεία», «Προσαρμοστική διδασκαλία», «Λογισμικό Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών», «Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Εικονικής Πραγματικότητας», «Συναισθηματική Υπολογιστική δύο μέσων», «Ευφυής βοήθεια», «Βοήθεια αυτόματης συλλογιστικής», «Κύκλος ζωής λογισμικού RUP» με συνακόλουθες διακρίσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως πρώτου κορυφαίου Πανεπιστημίου παγκοσμίως ή στις πρώτες θέσεις στις περιοχές αυτές. Επιπροσθέτως, στην παγκόσμια κατάταξη η ίδια συγκαταλέγεται στους 40 κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Πολυμέσα», ως προς τις δημοσιεύσεις (από 979.432 δημοσιεύσεις, 8.626.011 ετεροαναφορές, 1.600.000 συγγραφείς), συγκαταλέγεται στους 50 κορυφαίους επιστήμονες ως προς τις δημοσιεύσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Συστήματα Διεπαφής με τους χρήστες» (από 176.156 δημοσιεύσεις, 3.462.738 ετεροαναφορές) και ακόμα συγκαταλέγεται στους 65 κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρη την περιοχή της Πληροφορικής «Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή» (από 538.396 δημοσιεύσεις, 6.497.244 ετεροαναφορές). Η ίδια συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων 2% επιστημόνων Τεχνητής Νοημοσύνης με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη ( Ioannidis, J. P., Boyack, K. W., & Baas, J. (2020) και (2022) “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”, PLoS Biology, 18(10), e3000918).

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΟΥΛΗΓΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Ο Καθηγητής- Δρ. Χρήστος Δουληγέρης έλαβε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και MSc, MPhil και PhD από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατείχε τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο University of Miami, ΗΠΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου του Ηλεκτρονικώς Επιχειρείν και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Διετέλεσε αναπληρωματικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). O Καθ. Κ. Δουληγέρης έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταφορά τεχνογνωσίας από Έλληνες του εξωτερικού στην Ελλάδα (1987) και από το Ίδρυμα Fulbright για συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών (1988). Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος των έργων σε πολλά έργα εθνικά και ευρωπαϊκά με αντικείμενο την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και επικοινωνιών. Ο Δρ. Δουληγέρης έχει εκτεταμένο δημοσιευμένο έργο σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων του χώρου των τηλεπικοινωνιών και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Επιμελήθηκε την ειδική έκδοση του περιοδικού IEEE Communications Magazine στην ‘‘Security for Telecommunication Networks’’ και έχει συνεπιμεληθεί το βιβλίο ‘‘Network Security: Current Status and Future Directions’’, IEEE Press/ John Wiley. Μετέχει στους επιμελητές έκδοσης πολλών περιοδικών όπως IEEE Communications Letters, IEEE Network, Computer Networks (Elsevier), International Journal of Wireless and Mobile Computing (IJWMC).
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Κωνσταντόπουλος έλαβε το δίπλωμα του Μηχανικού Υπολογιστών από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1993 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική από το ίδιο τμήμα το 2000. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά με γνωστικό αντικείμενο «Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν παράλληλους και κατανεμημένους αλγόριθμους, κινητή υπολογιστική, αλγοριθμικά θέματα δικτύων αισθητήρων, καθώς και αλγοριθμικές τεχνικές για προβλήματα βελτιστοποίησης. Είναι επίσης Έμπειρος Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος”. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 άρθρα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά αναγνωρισμένων διεθνών συνεδρίων, σε εκδοτικούς οίκους όπως ΙΕΕΕ, Springer, Elsevier, Wiley, ACM. Έχει επίσης δημοσιεύσει και 7 κεφάλαια σε βιβλία πάλι γνωστών εκδοτικών οίκων. Έχει διατελέσει μέλος τεχνικής επιτροπής προγράμματος σε πολλά αναγνωρισμένα διεθνή συνέδρια, μέλος της ομάδας επιμελητών (Editorial Board) σε δύο γνωστά διεθνή περιοδικά, κριτής άρθρων σε επίσης γνωστά διεθνή περιοδικά, προσκεκλημένος επιμελητής σε 4 τεύχη περιοδικών ενώ είναι εκδότης και ενός συλλογικού τόμου δημοσιευμένου στη Springer. Τέλος, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το Ελληνικό Δημόσιο.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Professor Kostas Metaxiotis is a faculty member of the Department of Informatics. His research interests are in the area of Information Systems, Enterprise Resource Management Systems (ERPs) and Knowledge Management. He is a member of the editorial board of the International Journal of Knowledge-based Development. He has also contributed as a reviewer to international journals and chaired or committee member of conferences in the field of knowledge management, knowledge-based-development, intelligent information systems. In the period 2004-2009, he served as Advisor to the Special Secretary for the Information Society of the Ministry of Economy & Finance, responsible for monitoring the course of the "Information Society" OP. He is the co-author of three monographs and more than 100 articles in international peer-reviewed journals and conferences, with more than 1,600 hetero-citations to his work (according to Google Scholar source). He holds a Diploma (1997) and PhD (2001) in Electrical and Computer Engineering from the National Technical University of Athens (NTUA).
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Ο καθηγητής Θ. Παναγιωτόπουλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, με διδακτορικό σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 150 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων διεθνών επιστημονικών εκδοτικών οίκων, πρακτικά διεθνών συνεδρίων, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Εχει διατελέσει επιμελητής έκδοσης (editor) 5 τόμων επιστημονικών εκδόσεων πρακτικών συνεδρίων και συγγραφέας βιβλίων Πληροφορικής Πανεπιστημιακού επιπέδου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα της ΓΓΕΤ, του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει επίσης διατελέσει αξιολογητής της ΓΓΕΤ, του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας Κύπρου, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, κ.λπ. Ταμίας, Γραμματέας και Πρόεδρος κατά το παρελθόν της επιστημονικής εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης» (ΕΕΤΝ). Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του ΕΚΔΔΑ επί 5-ετία, (2005-2010), του ΙΕΠ επί 3-ετία, (2013-2015), μέλος γνωμοδοτικών συμβουλίων της ΓΓΔΕ και της ΑΑΔΕ επί 4-ετία (2014-2018, Ειδικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, Ανώτερο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, Ανώτατο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο) και Πρόεδρος της Επιστημονικής Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας. Διοικητικά διετέλεσε Αναπληρωτής Πρύτανη (2014-2016), Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ) (2005-2010), Διευθυντής των Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων «Εργαστήριο Πληροφοριακών συστημάτων» (2010-2016) και «Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Εικονικής Πραγματικότητας» (2016-σήμερα).
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΛΕΜΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η καθηγήτρια Δέσποινα (Νινέτα) Πολέμη είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και μέλος του Εργαστηρίου Κυβερνοασφάλειας. Απέκτησε το Διδακτορικό (Ph.D) της απο το Graduate School and University Center, City University of New York. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας κατείχε διδακτικές θέσεις στο Queens College και Baruch College του City University of New York και επίκουρος καθηγήτρια (προς μονιμότητα) στο State University of New York, Farmingdale. Τεχνική Διευθύντρια και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στην συμβουλευτική εταιρεία EXPERTNET S.A. σε θέματα ασφάλειας. Το 2003 εκλέχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Πληροφορικής και σήμερα είναι Καθηγήτρια (γνωστικό αντικείμενο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν και Συστήματα Ασφάλειας Πληροφοριών). Ίδρυσε το εργαστήριο ασφάλειας UNIPI Security Lab to 2002 και διετέλεσε διευθύντρια μέχρι το 2017, ήταν επίσης υπεύθυνη της κατεύθυνσης “Τεχνολογίες Διαχείρισης Ασφάλειας” του ΠΜΣ Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος. Στο διάστημα 2015-2016 έλαβε εκπαιδευτική άδεια και ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Solvay Brussels School of Economics and Management, Université Libre de Bruxelles. Με αναστολή καθηκόντων το διάστημα 2017-2020 υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην διεύθυνση DG CONNECT, Unit H1: Cybersecurity Technologies & Capabilities με τίτλο Programme Manager-Policy Officer όπου ασχολήθηκε με κρίσιμα χαρτοφυλάκια που αφορούν την ασφάλεια και ιδιωτικότητα στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

She has more than one hundred and fifty scientific publications. He has received a number of scholarships and awards from: Dr. Nuala McGann Drescher Foundation Danish Research Foundation, MSI Army Research Office/Cornell University, NSA, IEEE, State University of New York (SUNY), and The Graduate School of CUNY. She has organized many scientific conferences and served as a member of organizing committees of international conferences. She has assumed the duties of Scientific Director of Greek, European and international research projects (KtP, GEGET, E.E. FP4-FP8, NSA, NATO). She has also been an evaluator and expert in the E.U. and at ENISA since 1998 in security, entrepreneurship and innovation.

Διδάσκει Ασφάλεια Πληροφοριών και Καινοτομία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την Ναυτιλιακή Πληροφορική.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΙΧΡΙΝΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιχριντζής είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης και Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Northeastern των ΗΠΑ. Το διάστημα 2016-2020, διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής επί 2 συνεχόμενες θητείες. Το διάστημα 2008-2016 διετέλεσε Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής” του τμήματος. Τη διετία 2018-2020, διετέλεσε Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής – Ανάπτυξη Συστημάτων Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης”. Το διάστημα 2012-2016 διετέλεσε μέλος του (πρώτου) Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Το διάστημα 2008-2012 διετέλεσε Αναπληρωτής Προέδρου του τμήματος. Κατά τα περισσότερα από 23 έτη που υπηρετεί το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει διατελέσει Πρόεδρος/Μέλος περισσοτέρων των 50 επιτροπών τόσο του τμήματος Πληροφορικής, όσο και του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει διατελέσει Πρόεδρος/Μέλος επιτροπών αξιολόγησης ερευνητικών προτάσεων υποβεβλημένων στη ΓΓΕΤ και σε άλλους ελληνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Επίσης, διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου το διάστημα 2009-2015. Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν: Αναγνώριση Προτύπων, Μηχανική Μάθηση, Θεωρία Αποφάσεων, Στατιστική Επεξεργασία Σήματος και Υπολογιστική Νοημοσύνη, καθώς και τις εφαρμογές τους σε Πολυμεσικές Αλληλεπιδραστικές Υπηρεσίες, Μοντελοποίηση Χρηστών Λογισμικού, Συστήματα Λογισμικού βασισμένα στη Γνώση, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Μηχανής και Ανάκτηση Πληροφοριών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 350 ερευνητικές εργασίες σε σημαντικά διεθνή περιοδικά και συνέδρια και είναι (συν-)συγγραφέας έξι (6) μονογραφιών και (συν-)επιμελητής 30 συλλογικών τόμων. Είναι ο επικεφαλής επιμελητής των διεθνών επιστημονικών περιοδικών International Journal of Computational Intelligence Studies (Inderscience) και Intelligent Decision Technologies (IOS Press), ενώ αποτελεί μέλος των επιτροπών που επιμελούνται την έκδοση 18 ακόμα διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει επιμεληθεί την έκδοση 13 ειδικών τευχών (special issues) σημαντικών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Αποτελεί τον συν-ιδρυτή και συν-επιμελητή των βιβλιοσειράς LEARNING AND ANALYTICS IN INTELLIGENT SYSTEMS και ARTIFICIAL INTELLIGENCE-ENHANCED SOFTWARE AND SYSTEMS ENGINEERING του κορυφαίου επιστημονικού εκδοτικού οίκου SPRINGER. Είναι ο συν-ιδρυτής και συν-προεδρεύων της επιτροπής καθοδήγησης του σημαντικού ετήσιου διεθνούς συνεδρίου INFORMATION, INTELLIGENCE, SYSTEMS AND APPLICATIONS, τα πρακτικά του οποίου εκδίδει ο κορυφαίος επιστημονικός οίκος IEEE. Έχει προεδρεύσει σε περισσότερα από 30 σημαντικά διεθνή συνέδρια. Έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία καλύτερων ερευνητικών εργασιών και έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Αναπληρωτές Καθηγητές (κατ’ αλφαβητική σειρά)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΛΕΠΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ευθύμιος Αλέπης είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθυντής του ΠΜΣ «Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής: Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης» και Διευθυντής του εργαστηρίου «Πληροφοριακά Συστήματα». ‘Ελαβε διδακτορικό του τμήματος πληροφορικής, Πανεπιστήμιου Πειραιώς, το Φεβρουάριο του 2009. Το 2010 εκλέχθηκε Λέκτορας, το 2013 Επίκουρος Καθηγητής και το 2020 Αναπληρωτής Καθηγητής, στο αντικείμενο «Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός σε Εφαρμογές Τεχνολογίας Λογισμικού» του τμήματος Πληροφορικής. Διδάσκει σε σημαντικό αριθμό από μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς επίσης είναι και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου από το 2012. Είναι συγγραφέας, συν/συγγραφέας σε περισσότερα από 90 επιστημονικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, σε κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων και σε διεθνή συνέδρια. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα πεδία του αντικειμενοστρεφούς προγραμματισμού, στις εφαρμογές για έξυπνες κινητές συσκευές, στη σχεδίαση διεπαφών χρήστη-υπολογιστή, στο εκπαιδευτικό λογισμικό και στην ασφάλεια λογισμικού Android.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΤΣΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ Ο Κωνσταντίνος Πατσάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής (Ερευνητικό Αντικείμενο: Ιομορφικό Λογισμικό και Κρυπτογραφία) στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Κατέχει πτυχίο Μαθηματικών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στην ασφάλεια πληροφοριών από το Royal Holloway, University of London και διδακτορικό δίπλωμα στην ασφάλεια πληροφοριών από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στην έδρα της UNESCO για ιδιωτικότητα στην Καταλονία και στο Trinity College της Ιρλανδίας. Έχει εργαστεί σε πλήθος Ευρωπαϊκών έργων (FP7, H2020) ως ερευνητής, τεχνικός διευθυντής και συντονιστής. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής διεθνών συνεδρίων και είναι κριτής διεθνών περιοδικών του χώρου της ασφάλειας, κρυπτογραφίας και ιδιωτικότητας.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΑΚΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ Ο Ευάγγελος Σακκόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο αντικείμενο της Τεχνολογίας Εξατομικευμένου Λογισμικού. Έχει λάβει το Διδακτορικό Δίπλωμα του από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Τεχνολογία Εξατομικευμένου Λογισμικού, Προγραμματισμό για φορητές συσκευές, Προγραμματισμό Ιστού, κ.α. Έχει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με κρίση στα αντικείμενα αυτά. Συμμετέχει στις τεχνικές επιτροπές Ευρωπαϊκών Κανονισμών της ΕΕ για ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων. Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων ως σε ελληνικά Πανεπιστήμια όπως Εξειδικεύσεις Τεχνολογίας Λογισμικού (μεταπτυχιακό μάθημα), Αντικειμενοστραφή Προγραμματισμό (Java, κ.λπ.), κ.α. Έχει επίσης συμμετάσχει σε σειρά ερευνητικών ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων με εφαρμογές ΤΠΕ στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις εσωτερικές υποθέσεις, τη ναυτιλία κ.λπ.
Επίκουροι Καθηγητές (κατ’ αλφαβητική σειρά)
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΕΝΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο Ιωάννης Βενέτης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο αντικείμενο των Λειτουργικών Συστημάτων. Έχει λάβει το Διδακτορικό Δίπλωμα του από το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων Λειτουργικά Συστήματα, Προγραμματιστικά Μοντέλα για Παράλληλα Υπολογιστικά Συστήματα, Χρονοπρογραμματισμό σε Παράλληλα Υπολογιστικά Συστήματα και Παράλληλη Υλοποίηση Εφαρμογών (ενδεικτικά στους τομείς της Σεισμολογίας και της Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης). Έχει διδάξει σειρά μαθημάτων σε ελληνικά Πανεπιστήμια όπως Λειτουργικά Συστήματα, Παράλληλη Επεξεργασία, Προγραμματισμό σε Συμβολική Γλώσσα, κ.α. Έχει επίσης συμμετάσχει σε σειρά Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων με αντικείμενο αντίστοιχο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΙΚΡΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Ο Επίκουρος Καθηγητής Άγγελος Πικράκης (γνωστικό αντικείμενο: Επεξεργασία Σήματος με έμφαση σε ήχο-φωνή) είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής, μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων και συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου (ΙΕΛ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στην περιοχή της ανάλυσης ήχων, με έμφαση σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, Hidden Markov μοντέλα, Bayesian αρχιτεκτονικές και μεθόδους αντιστοίχισης ακολουθιών και επιβλέπει διδακτορικές διατριβές σε σχετικά γνωστικά αντικείμενα. Έχει συγγράψει στην αγγλική γλώσσα δύο βιβλία διεθνούς αναγνώρισης και περισσότερα από 50 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια με κριτές, έχοντας λάβει έως τώρα περισσότερες από 1150 ετεροαναφορές (h-index=16, Google Scholar), ένα βραβείο καλύτερης εργασίας και μία πρώτη θέση σε διαγωνισμό αλγορίθμων. Έχει συμμετάσχει, σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την ΓΓΕΤ και την ΕΕ, ως μέλος ερευνητικών ομάδων. Επίσης, διατελεί μέλος της επιτροπής επιμελητών (editorial board) του περιοδικού EURASIP Journal on Advances in Signal Processing (από το 2008 – σήμερα) και έχει συνεισφέρει για περισσότερο από δέκα έτη ως συνδιοργανωτής, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Γεννήθηκε το 1970 και κατέχει Δίπλωμα Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1993) και Διδακτορικό στην Επιστήμη της Πληροφορικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002).
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Dr. Dionisios N. Sotiropoulos is currently holding the position of Assistant Professor at the Department of Computer Science at the University of Piraeus. He received his PhD. in Computer Science from the Department of Informatics at the University of Piraeus, Greece in 2011. He holds a B. Sc. degree in Computer Science since 2003.

He has worked as a post-doctoral researcher at Athens University of Economics and Business in the Department of Management Science and Technology as a member of SocioMine. He has also been a visiting researcher at Norwich Business School, University of East Anglia.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στους τομείς της Μηχανικής Μάθησης, της Εξόρυξης Δεδομένων, του Εξελικτικού Υπολογισμού, της Επεξεργασίας Σήματος, των Εφαρμογών Μοντελοποίησης Χρηστών για την δημιουργία Εξατομικευμένων Συστημάτων Σύστασης και των Ευφυών Συστημάτων Λογισμικού.

Το ενδιαφέρον του σχετικά με τα Ψηφιακά Κοινωνικά Δίκτυα εστιάζεται στην ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και αναγνώρισης προτύπων για την εξόρυξη δεδομένων από τα συγκεκριμένα δίκτυα. Η ερευνητική του δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια αριθμεί πλήθος δημοσιεύσεων σε θέματα που άπτονται της ανίχνευσης κοινοτήτων σε ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter, της πρόγνωσης μελλοντικώνν δεσμών, της θεματικής μοντελοποίησης των αναρτήσεων των χρηστών, της ανάλυσης συναισθήματος καθώς και της υπολογιστικής θεώρησης Μοντέλων Διαμόρφωσης Γνώμης.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΓΗΤΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ioannis Tasoulas received his Ph.D. from University of Piraeus in the field of Mathematics of Computer Science. Since November 2017 he is an Assistant Professor in the Department of Informatics at University of Piraeus. He is a member of the Discrete Mathematics and Theoretical Computer Science Laboratory and a member of European Association of Theoretical Computer Science. His research interests are focused in the field of Discrete Mathematics and Combinatorics and its applications in Computer Science.
ΕΠΙΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΑΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Δρ. Κωνσταντίνα Χρυσαφιάδη έχει λάβει μεταδιδακτορικό και διδακτορικό στην επιστήμη της Πληροφορικής από το πανεπιστήμιο Πειραιώς, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και προπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πληροφορική από το πανεπιστήμιο Πειραιώς. Εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς από το 2007. Διδάσκει μαθήματα τόσο στο προπτυχιακό όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επίσης, έχει αναλάβει την επίβλεψη της διπλωματικής εργασίας προπτυχιακών φοιτητών/τριών. Είναι συγγραφέας ενός βιβλίου, κεφαλαίων σε τόμους βιβλίων, καθώς και ενός σημαντικού αριθμού άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μετά από κρίση και εργασιών που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια. Έχει βραβευτεί με το βραβείο «Best Paper Award» στο 11ο Διεθνές Συνέδριο IISA 2020 (Conference on Information, Intelligence, Systems and Applications). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Τεχνητή Νοημοσύνη, συστήματα βασισμένα στην Ασαφή Λογική, συστήματα γνώσης, προσαρμοστικά συστήματα, μοντελοποίηση χρηστών και η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.